zpět na hlavní stranu

V Masných krámech zavoní medvědí česnek

28. 3. 2011

V období příchodu jara se objevují sezónní bylinky. Jednou z nich je i medvědí česnek, který roste divoce i v našich lesích a již v tuto dobu je možné sbírat jeho mladé listy. Ty se využívají pro ochucování jídel a mají i léčivé účinky. Šéfkuchař Masných krámů připravil pro hosty restaurace devět zajímavých receptů z medvědího česneku. Pikantní česnekové speciality budou na jídelním lístku Masných krámů od 28. března do 3. dubna.

České Budějovice, 25. března 2011 – S příchodem jara začala sezóna medvědího česneku. Již v těchto dnech je možné v lužních a listnatých lesích sbírat jeho listy, které se vyznačují typickou česnekovou vůní. Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy, připravil z medvědího česneku devět zajímavých receptů. „Neustále se snažíme našim hostům nabízet nové a zajímavé pokrmy s využitím čerstvých sezónních surovin. Medvědí česnek u nás byl kdysi široce využívanou bylinkou, kterou dnes skoro nikdo nezná. Jeho chuť je jemnější než u běžného kuchyňského česneku. Tento česnek navíc obsahuje i řadu léčivých látek," říká Luděk Hauser.

O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají především mladé listy a květní stvoly.

„Speciality z medvědího česneku" v Masných krámech (28. 3. – 3. 4.)

Předkrm:
100g Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku,
bílé pečivo zapečené s kozím sýrem 56 Kč

Polévka:
0,22 l Krém z medvědího česneku
s máslovými krutony 29 Kč

Hlavní pokrmy:
360g Penne s česnekovým pestem,
sypané parmezánem 62 Kč
100g Krůtí prsíčka na roštu,
penne s česnekovým pestem, sypané parmezánem 86 Kč
120g Grilovaná klobáska s medvědím česnekem,
hořčice, křen, chléb 2ks 59 Kč
150g Sekaný řízek s medvědím česnekem,
bramborová kaše 78 Kč
150g Vepřový plátek v česnekovém těstíčku,
smetanový brambor 84 Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje:
150g Plněná kuřecí prsa s kozím sýrem,
servírovaná na italském rizotu s medvědím česnekem 118 Kč
150 g Ragú z norského lososa v ryzlinkovém sosu,
s medvědím česnekem, šafránové špagety 129 Kč

Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz/akce. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.

Další informace a dotazy:
Budějovický Budvar, národní podnik
Ing. Petr Samec, Dr., PR manažer
Tel: +420 387 705 284
E-mail: petr.samec@budvar.cz