zpět na hlavní stranu

Masné krámy nabídnou steaky ze čtyř druhů masa

16. 9. 2011

Ve známé českobudějovické restauraci Masné krámy začne v pondělí další gastronomická akce nazvaná „Steakové speciality". Šéfkuchař Luděk Hauser nabídne hostům sedm druhů steaků z hovězího, vepřového, kuřecího i koňského masa a několik zajímavých příloh.

České Budějovice 16. září 2011 – Šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser připravil pro hosty další sezónní gastronomickou akci, kterou nazval „Steakové speciality". V nabídce restaurace se od pondělí 19. září objeví hned sedm druhů steaků. Kromě „klasického" rump steaku s fazolkami budou kuchaři připravovat i speciality z netradičních či neobvyklých druhů masa. Akce potrvá do neděle 25. září.

„Osobně bych hostům doporučil grilovaný hovězí pupek. Je to velice kvalitní a přitom relativně levný druh masa, který je v českých kuchyních neprávem opomíjen," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. Luděk Hauser připravuje hovězí pupek originálním způsobem: nejprve ho dusí na červeném víně a teprve poté ho griluje. Pozornost hostů si určitě zaslouží i steak z koňské svíčkové nebo hovězí medailonky na liškách. „K masu jsem se snažil vymyslet i zajímavé přílohy. Zvláště bych chtěl upozornit na staročeské kroupy s houbami a slaninou, které chutnají skvěle i bez masa jako hlavní chod," dodává Luděk Hauser.

Steakové speciality v Masných krámech
19. 9. – 25. 9. 2011

Předkrmy
80g Roastbeefové rolky „Waldorf" plněné celerovým salátem, opečený toast (58 Kč)

Polévky
0,22l Dýňová polévka s restovanými jádry (25 Kč)

Hlavní pokrmy
200g Hovězí medailonky z roštěnce na liškách a la Creme, rozpečená bylinková bageta (169 Kč)
250g Rump steak na zelených fazolkách s anglickou slaninou (190 Kč)
200g Steak z koňské svíčkové, bylinkové máslo, pečená brambora ve slupce s tvarohem (198 Kč)
500g Grilovaný špalek z hovězího pupku na prkně, jablečný křen, 2ks chléb (159 Kč)
250g Vepřový kotlet „Robert" na roštu, s cibulovo-hořčicovou omáčkou, bramborové krokety (139 Kč)
200g Kuřecí steak na roštu s rozmarýnem, staročeské kroupy s houbami a slaninkou (119 Kč)
1kg Roastbeef (pro 4 osoby) se speciální omáčkou (doba přípravy ca.40 minut) (430 Kč)

Moučníky a sladká pokušení
150g Dušená hruška na červeném víně s rumovou zmrzlinou (39 Kč)

Doporučené přílohy
Medová grilovaná kukuřice (44 Kč)
Rozpečená bylinková bageta (39 Kč)
Staročeské kroupy s houbami a slaninkou (28 Kč)
Pečená brambora ve slupce s tvarohem (32 Kč)
Grilovaná zelenina (42 Kč)

Masné krámy letos chystají i další gastronomické akce: v říjnu „Zvěřinové hody", v listopadu „Martinské posvícení" a „Pohled do rakouské a bavorské kuchyně". Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků.

Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° – 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků" – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Další informace a dotazy:
Budějovický Budvar, národní podnik
Ing. Petr Samec, Dr., PR manažer
Tel: +420 387 705 284