9. 11. 2011
Šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser připravil na tento týden další lákavou nabídku pro milovníky tradičních českých pokrmů. Od zítřka až do neděle 13. listopadu budou v nabídce restaurace nejen do zlatova upečené „Svatomartinské husy", ale i paštika z husích jatýrek a další dobroty z kachního, kuřecího a krocaního masa.
České Budějovice, 9. listopadu 2011 – Ke svátku svatého Martina nedomyslitelně patří posvícení a pečená „Svatomartinská husa". Hosté českobudějovických Masných krámů se mohou těšit na do zlatova upečenou husu s plněným jablkem, červeným zelím a variacemi knedlíků. Husy se budou péci vcelku a jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi jeden kilogram. Za ochutnání budou stát i další speciality z kuchyně Luďka Hausera, například grilovaná krocaní prsíčka se slaninou, pečené kuřecí stehno a la husa, paštika z husích jatýrek nebo krémová polévka z husích drůbků s hráškem. Svatomartinské posvícení v Masných krámech začíná zítra a potrvá až do neděle 13. listopadu.
„O Svatomartinské husy v Masných krámech je každoročně velký zájem, který přes rostoucí konkurenci ve městě stále vzrůstá. Letos máme připraveno 200 porcí hus, to je o 50 porcí více než loni. Budeme podávat výhradně nejkvalitnější husy z českého chovu, které nám dodává Rybářství Nové Hrady," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Novohradské husy patří mezi chuťově vyhledávané speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí.
Svatomartinské posvícení v Masných krámech
10. 11.-13. 11. 2011
Předkrmy
100g Paštička z husích jatýrek, pečivo (48 Kč)
80g Kachní prsíčka na marinovaném polníčku, balsamico-medový dresink, toast (69 Kč)
Polévky
0,22 l Krémová polévka z husích drůbků s hráškem (30 Kč)
Hlavní pokrmy
250g Pečené kuřecí stehno „ala Husa", červené zelí, bramborový a špekový knedlík (89 Kč)
150g Grilovaná krocaní prsíčka se slaninkou ve švestkové omáčce, bramborové krokety (119 Kč)
250g Restovaná kuřecí játra s cibulkou, opečený brambor, ďábelská omáčka (85 Kč)
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
¼ Čtvrtka do zlatova pečené husičky, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků (298 Kč)
se sklenkou 0,2l Svatomartinského vína (328 Kč)
Moučníky a sladká pokušení
100g Babiččiny domácí kynuté buchty (39 Kč)
Masné krámy jsou vyhlášené především kroužkovaným ležákem Budweiser Budvar, který je čepován z pivních tanků. „Svatomartinské posvícení" je jen jednou z mnoha letošních gastronomických akcí. Již ve druhé polovině listopadu proběhnou „Dny rakouské a bavorské kuchyně" pod záštitou obchodního oddělení Rakouského velvyslanectví.
Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.