zpět na hlavní stranu

Masné krámy nabídnou slovenské speciality

17. 2. 2012

Masné krámy patří mezi nejznámější restaurace v Českých Budějovicích. Nabídku pro hosty pravidelně zpestřují gastronomickými akcemi. Nejbližší z nich začne příští týden. Od 20. do 26. února proběhnou „Dny slovenské kuchyně", které připravil šéfkuchař Luděk Hauser. V menu se objeví mimo jiné nejúspěšnější jídlo z loňského ročníku „Dnů slovenské kuchyně" – „Haluškový duet" – nebo originální vepřová kotleta plněná haluškami, brynzou a klobásou.

Masné krámy byly po celkové rekonstrukci a modernizaci znovu otevřeny v prosinci 2007. Během uplynulých čtyř let dokázala tato restaurace navázat na svou slavnou historii a znovu se zařadila mezi oblíbená místa pro setkávání „budějčáků" i návštěvníků města. Restaurace je známá především díky dokonale ošetřenému kroužkovanému ležáku Budweiser Budvar, který nabízí, jako jediná pivnice na světě, čepovaný přímo z pivních tanků. Velkým lákadlem pro hosty je široká nabídka tradičních českých jídel i mezinárodních specialit. Pro hosty připravují Masné krámy řadu tematických gastronomických akcí, za jejichž přípravu odpovídá šéfkuchař Luděk Hauser. On je i autorem mnoha originálních receptů, které jsou vítaným zpestřením nabídky Masných krámů.

Jednou z tradičních akcí v Masných krámech se stávají „Dny slovenské kuchyně" jako součást „Dnů slovenské kultury 2012" v Českých Budějovicích. Loni slavily slovenské speciality v Masných krámech velký úspěch. Celkem bylo uvařeno 300 kg domácích halušek a hostům bylo během sedmi dnů naservírováno 1300 hlavních pokrmů ze slovenské kuchyně. K tomu vypili hosté 7000 půllitrů piva.

Letošní „Dny slovenské kuchyně" v Masných krámech proběhnou od 20. do 26. února. „Hosté najdou v našem menu řadu slovenských jídel, jako jsou kapustnica, halušky, strapačky i několik specialit ze skopového masa. Halušky si budeme připravovat sami v kuchyni pivnice Budvar z poctivých přírodních surovin bez použití polotovarů nebo umělých přísad," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Hosté se mohou těšit zejména na nejúspěšnější pokrm z loňského ročníku, kterým byl „Haluškový duet" (½ brynzové halušky, ½ strapačky s kyselým zelím a uzeným masem). „Osobně mohu doporučit vepřovou kotletu plněnou haluškami, brynzou a klobásou. Recept jsem loni vymyslel pro soutěž Haluškové preteky a porota ho ocenila druhým místem," dodává Luděk Hauser, dvojnásobný vítěz „Haluškových pretekov".

O stylovou atmosféru v Masných krámech se postará cimbálová kapela Ľudová muzika bratrov Wimmerovcov. Hrát bude v těchto dnech a hodinách:
Čtvrtek 23. 2. 2012 od 12:00 do 14:00 a od 19:00 – do 22:00
Pátek 24. 2. 2012 od 19:00 do 23:00
Sobota 25. 2. 2012 od 12:00 do 14:00

Přehled dalších gurmánských akcí v Masných krámech pro rok 2012 najdete zde.

Masné krámy patří se 200 místy k sezení mezi největší restaurace v Českých Budějovicích. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Další informace o Masných krámech najdete na www.masne-kramy.cz.

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky" a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti z německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° – 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků" – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).