zpět na hlavní stranu

Vepřové hody s tradiční zabíjačkou v Masných krámech

24. 1. 2013

Dnes a zítra se před restaurací Masné krámy objeví řeznický mistr se svými pomocníky a přímo před zraky chodců v Krajinské ulici začnou bourat maso z pěti vepřů, připravovat jitrnice, jelítka a další zabíjačkové lahůdky. Ukázky tradiční řeznické práce budou „předkrmem" k „Vepřovým hodům", které budou v Masných krámech probíhat od 24. ledna do 3. února.

České Budějovice, 24. ledna 2013 - Dnes a v pátek 25. ledna vždy od 14:00 hodin se před známou restaurací Masné krámy bude konat tradiční česká zabíjačka, která zahájí „Vepřové hody". Přímo v Krajinské ulici budou řeznický mistr Kamil Tajbl a šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser bourat maso z pěti vepřů, které dodal ZŘUD-Masokombinát Písek CZ, a.s. Čerstvé suroviny se budou ihned proměňovat v klasické zabíjačkové delikatesy – například ovar, ovarovou polévku, jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku nebo škvarky.

„Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce a letos se koná již jejich třetí ročník. „Předpokládáme, že letos vyrobíme asi 1200 jitrnic a jelit. Nebudou chybět domácí tlačenka, škvarky, ovar a zabíjačkový guláš," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „Myslím, že pro lidi bude velmi zajímavé pozorovat ruční zpracování masa a výrobu tradičních zabíjačkových pochoutek, včetně vaření ovaru v klasickém „brutaru", bourání a vykostění masa, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek," dodává Luděk Hauser. Čerstvě vyrobené dobroty se v zápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem „přes ulici" organizátoři nepočítají. Zabíjačka bude „předkrmem" k „Vepřovým hodům", které budou probíhat až do 3. února.

Masné krámy letos chystají i řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Letošními novinkami budou akce „Týden šniclů" a „Ze selského dvorku". Nejbližší akce – „Dny slovenské kuchyně" – proběhne od 18. 2. do 24. 2. 2013.

Vepřové hody v Masných krámech
24. 1. – 3. 2. 2013

Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb 64 Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb 42 Kč
100g Speciální slanina „řeznického mistra", 1ks chléb 69 Kč

Polévka
0,22 l „Prdelačka" – ovarová polévka s kroupami 35 Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g Zabíjačkový talíř
/2 ks jitrnička, 2 ks jelítko, grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ 410 Kč

Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík 85 Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb 94 Kč
160g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 82 Kč
160g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 82 Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát 98 Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb 129 Kč

K masu doporučujeme
160g Pecínek chleba Masné krámy 30 Kč
160g Syrové kysané zelí 25 Kč
200g Zelný salát s křenem 35 Kč

Sladká tečka
3ks Staročeské koláčky 29 Kč

Restaurace Masné krámy nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.