zpět na hlavní stranu

„Svatomartinské posvícení“ v Masných krámech

5. 11. 2014

Českobudějovické restaurace Masné krámy oslaví nadcházející svátek sv. Martina zvláštní nabídkou pečených novohradských hus a dalších dobrot. Svatomartinské posvícení začne již tento v pátek.

České Budějovice, 5. listopadu 2014 - Šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy připravil pro milovníky tradičních pokrmů „Svatomartinské posvícení". Hlavním lákadlem samozřejmě bude pečená husa podávaná s plněným jablkem, červeným zelím a variacemi knedlíků. Husy se budou péci vcelku a jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi jeden kilogram. Za ochutnání budou stát i další speciality, například pečené kuřecí stehno „a la husa", pečínka z husích jatýrek nebo krůtí steak na jalovci s rozmarýnem. „Svatomartinské posvícení" v Masných krámech potrvá až do úterý 11. listopadu.

„Budeme podávat výhradně vynikající husy z českého chovu, které nám dodává Rybářství Nové Hrady," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Husy z Byňova u Nových Hradů patří mezi chuťově vyhledávané české speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí. Další informace o husách z Nových Hradů najdete zde.

Svatomartinské posvícení v Masných krámech
7. 11. – 11. 11. 2014
Studené předkrmy

80g Pečínka z husích jatýrek, bramborový lokš 69 Kč
80g Husí paštika, sušené švestky v grappě a balsamiku, pečivo 69 Kč

Polévka
0,22 l Drůbková krémová s hráškem 39 Kč

Hlavní chody
250g Pečené kuřecí stehno „a la husa", červené zelí, bramborový a špekový knedlík 105 Kč
200g Krůtí steak na jalovci s rozmarýnem, švestková omáčka, máslová mrkev, rösti 159 Kč

Šéfkuchař Houser doporučuje
¼ Čtvrtka do zlatova pečené husičky, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků 329 Kč

Moučník
110g Bramborové lokše plněné povidly, sypané ořechy a mákem 69 Kč

Doporučujeme ochutnat – spirit piva
1,5 l Budweiser Budvar B:Cryo (před úpravou) 290 Kč

Svatomartinské víno
0,2 l Müller Thurgau, jakostní odrůdové, bílé 34 Kč
0,2 l Svatovavřinecké, jakostní odrůdové, červené 34 Kč

Restaurace „Masné krámy" nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. „Masné krámy" jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst.

Letos si restaurace „Masné krámy" připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo. Restaurace „Masné krámy" pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před více než 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo z pivovaru Budějovický Budvar.