zpět na hlavní stranu

Masné krámy se pro veřejnost otevřou 5. prosince

4. 12. 2007

Zítra, ve středu 5. prosince 2007, se po více než pěti letech znovu otevře českobudějovická pivnice Masné krámy. Restauraci bude příštích 15 let provozovat pivovar Budějovický Budvar. Tato událost je díky historickému vnímání Masných krámů jako nejznámější pivnice v Český Budějovicích významná nejen pro její budoucí hosty, ale z pohledu cestovního ruchu i pro celé město.

Ve 14:00 hodin otevře pivnice své brány pro širokou veřejnost. Masné krámy nabídnou hned od prvního dne kompletní rozsah služeb. První den zpestří hostům hudební doprovod. Od 14:00 do 15:00 hodin je na programu vystoupení Budvarky. Od 16:00 do 18:30 zpříjemní atmosféru kulisa staročeských písniček v podání harmoniky a vozembouchu a hudební program uzavře jazzové vystoupení od 19:00 do 23:00 hod. „Jsem rád, že se městu a Budějovickému Budvaru podařilo restauraci Masné krámy zprovoznit a že se jejich znovuotevření stane součástí letošní mikulášské nadílky. Po pěti letech se jejich otevření stane pomyslnou tečkou za povodněmi v roce 2002, po nichž byly Masné krámy uzavřeny. Městu se tak vrátila turistická atrakce, jejíž proslulost sahala daleko za hranice regionu. Spousta lidí z jiných částí republiky a turisté se často ptali, jak to s Masnými krámy vypadá, což svědčí o tom, že jsou jedním ze symbolů Českých Budějovic. Jsem rád, že teď už je do restaurace mohu rovnou pozvat," poznamenal primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Na den 5. 12. nebude možnost rezervovat si stůl předem. „V restauraci je 178 míst, ale obávali jsme se, že v případě rezervací by pivnice byla beznadějně plná až do večera. Každý kolemjdoucí tak může zkusit štěstí a do restaurace alespoň nahlédnout," vysvětluje Petr Samec. V provozu bude prodejna suvenýrů. Rezervace je možné již v tuto chvíli objednávat na telefonu 387 201 301, a to nejdříve na 6. prosince. Rezervace je možné posílat i e-mailem na info (zavinac) masnekramy.cz. Pivnice bude otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hod, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hod a v neděli od 11:00 do 21:00 hodin.

Až do Vánoc obohatí jídelní lístek Masných krámů mimořádná nabídka vepřových hodů. „Kromě tradičních pokrmů, které jsou s vepřovými hody spojeny, jako jsou zabijačkový guláš, jelita, jitrnice či ovarová polévka, najdou zákazníci na jídelním lístku i další speciality – domácího sulc, uzený jazyk a dokonce indiánské sušené vepřové maso „Jerky". Za pozornost také stojí pecínek chleba Masné krámy, který má speciální recepturu a je vyráběn pouze pro tuto pivnici," komentuje chystané vepřové hody v Masných krámech Petr Samec. Masné krámy bude možno navštívit i na Štědrý den, či v nich oslavit letošního Silvestra. Pro obě tyto příležitosti připravují speciální nabídku, kterou zveřejní v příštím týdnu.

Slavnostní zahájení provozu proběhne zítra od 11:00 hod za účasti představitelů města České Budějovice, Jihočeského kraje, spoluvlastníků pivnice, obchodních partnerů, dodavatelů, médií a provozovatele. „Při této příležitosti proběhne i slavnostní akt natočení prvního piva," prozrazuje jeden z detailů slavnostního ceremoniálu Petr Samec.