zpět na hlavní stranu

Speciality z medvědího česneku v Masných krámech

26. 3. 2012

Jednou prvních jarních bylinek je i medvědí česnek (Allium ursinum). V kuchyni se na rozdíl od běžného kuchyňského česneku využívají mladé listy a květní stvoly. Šéfkuchař Masných krámů připravil pro hosty restaurace devět zajímavých receptů z medvědího česneku. Pikantní česnekové speciality budou na jídelním lístku Masných krámů od 26. března do 1. dubna.

České Budějovice, 26. března 2011 – S příchodem jara začala sezóna medvědího česneku. Již v těchto dnech je možné v lužních a listnatých lesích sbírat jeho listy, které se vyznačují typickou česnekovou vůní. Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy, připravil z medvědího česneku devět zajímavých receptů. „Neustále se snažíme našim hostům nabízet nové a zajímavé pokrmy s využitím čerstvých sezónních surovin. Medvědí česnek u nás byl kdysi široce využívanou bylinkou, kterou dnes skoro nikdo nezná. Jeho chuť je jemnější než u běžného kuchyňského česneku. Tento česnek navíc obsahuje i řadu léčivých látek," říká Luděk Hauser. Po dobu česnekových specialit bude jako moučník podáváno parfait (zmrzlina) z tmavého ležáku Budweiser Budvar.

Gurmánská akce s medvědím česnekem se v Masných krámech opakuje již pátým rokem a stává se příjemnou jarní tradicí. V loňském roce hostům nejvíce chutnaly „Krém z medvědího česneku", „Kuřecí prsíčka na roštu a penne s česnekovým pestem", a „Vepřový plátek v česnekovém těstíčku".

„Speciality z medvědího česneku" v Masných krámech (26. 3. – 1. 4.)
Předkrmy
Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku, bílé pečivo zapečené kozím sýrem 62 Kč

Polévky
Krém z medvědího česneku s máslovými krutony 30 Kč

Hlavní pokrmy
Penne s česnekovým pestem sypané parmezánem 72 Kč
Kuřecí prsíčka na roštu, penne s česnekovým pestem sypané parmezánem 94 Kč
Marinovaný grilovaný vepřový bok (s kostí), hořčice, křen, chléb 128 Kč
Sekaný řízek s medvědím česnekem, šťouchaný brambor 82 Kč
Vepřový plátek v česnekovém těstíčku, jarní salát, bagetka 89 Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
Kuřecí prsa plněná kozím sýrem, servírovaná na italském rizotu s medvědím česnekem 118 Kč
Ragú z norského lososa v ryzlinkovém sosu s medvědím česnekem, šafránové špagety 149 Kč

Moučníky a sladká pokušení
Parfait z tmavého ležáku Budweiser Budvar 32 Kč

O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají především mladé listy a květní stvoly.