zpět na hlavní stranu

Tradiční jihočeská zabíjačka v Masných krámech

21. 1. 2014

Českobudějovická restaurace Masné krámy opět připravuje tradiční jihočeskou zabíjačku. Řeznický mistr se svými pomocníky začne v pátek 24. ledna od 14:00 přímo před zraky chodců v Krajinské ulici z nejčerstvějších surovin připravovat jitrnice, jelítka a další zabíjačkové lahůdky. Vyrobené dobroty se v zápětí objeví na stolech v Masných krámech. Ukázky tradiční řeznické práce budou „předkrmem" k „Vepřovým hodům", které budou pokračovat až do 2. února.

České Budějovice, 22. ledna 2014 – Šéfkuchař restaurace Masné krámy připravil pátý ročník jihočeské zabíjačky, spojené s „Vepřovými hody". V pátek 24. ledna začne řeznický mistr pan Kamil Tajbl se svými pomocníky zpracovávat maso z pěti vepřů, které dodala společnost „Maso Uzeniny Písek, a.s.". Nejčerstvější suroviny se budou přímo před zraky chodců v Krajinské ulici proměňovat v klasické zabíjačkové delikatesy – jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku a jiné dobroty. Zabíjačka bude „předkrmem" k „Vepřovým hodům", které budou probíhat až do 2. února.

Zabíjačka a „Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. Letos se koná již pátý ročník. „Zájem veřejnosti bývá obrovský. Loni snědli naši hosté asi 2000 porcí zabíjačkových specialit a kolem 500 porcí ovarové polévky. Letos připravíme asi 1200 jitrnic a jelit a mnoho dalších dobrot," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „Kvůli velkému zájmu lidí budeme samozřejmě i letos pokračovat v ukázkách tradičního řeznického řemesla na chodníku v Krajinské ulici. I na vesnici dnes mají lidé stále méně příležitostí podívat se na zpracování masa, vaření ovaru v klasickém „brutaru", ruční nabíjení jitrnic a jelítek nebo krájení sádla na škvarky," dodává Luděk Hauser. Čerstvě vyrobené dobroty se v zápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem „přes ulici" organizátoři nepočítají.

Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Letošní novinkou bude červnová „Exotika". Nejbližší gastroakce – „Dny slovenské kuchyně" – proběhne od 18. 2. do 23. 2. 2013. Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst. Podrobné informace o Masných krámech najdete na www.masne-kramy.cz

Letos si českobudějovická restaurace Masné krámy připomíná dvě významná výročí. 13. února uplyne již 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na místo, kde stojí dodnes. Restaurace Masné krámy pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo z pivovaru Budějovický Budvar.

 

Vepřové hody v Masných krámech
24. 1. 2014 - 2. 2. 2014

Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb 64 Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb 42 Kč
100g Domácí uzené, kyselá okurka, křen 1ks chléb 69 Kč

Polévka
0,22 l „Prdelačka" – ovarová polévka s kroupami 35 Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1100g Zabíjačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1 porce grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí,
hořčice, křen/ 410 Kč

Hlavní pokrmy
200g Zabíjačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík 85 Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb 94 Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 82 Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 82 Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát 98 Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb 129 Kč

Doporučujeme k masu
160g Pecínek chleba Masné krámy 30 Kč
160g Syrové kysané zelí 25 Kč
200g Zelný salát s křenem 35 Kč

Sladká tečka
200g Krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice 29 Kč