zpět na hlavní stranu

Pstruhová sezóna a medvědí česnek v restauraci „Masné krámy“

14. 4. 2014

Také restaurace Masné krámy zahájí 16. dubna pstruhovou sezónu. Pro hosty bude připraveno několik stovek šumavských pstruhů a sivenů z Pstruhařství Mlýny. Gastronomickou nabídku restaurace v tomto týdnu obohatí i speciality z medvědího česneku.

České Budějovice, 14. dubna 2014 – Také českobudějovická restaurace Masné krámy zahájí 16. dubna pstruhovou sezónu. V akčním menu se objeví speciality z čerstvých šumavských pstruhů a sivenů. Ryby dodává vyhlášené Pstruhařství Mlýny, které má registrovanou ochrannou známku Šumavský pstruh. Gastronomické zahájení pstruhové sezóny se v Masných krámech stalo tradicí – letos se koná již sedmý ročník. Během loňského ročníku této gurmánské akce zkonzumovali hosté během šesti dnů přes 300 pstruhů a sivenů. Nejoblíbenější úpravou byl grilovaný pstruh plněný medvědím česnekem.

„Pstruh a siven patří mezi nejchutnější domácí ryby a lze je připravit i méně obvyklým způsobem, například na modro," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace „Masné krámy". Šéfkuchař navíc pro nadcházející týden připravil i několik zajímavých jídel s použitím medvědího česneku. Speciality z medvědího česneku se v nabídce restaurace letos objeví již po sedmé. „Medvědí česnek má jemnější a méně výrazné aroma než běžný kuchyňský česnek, a proto se velmi dobře hodí i k dochucování rybího masa. Jako ideální lehký předkrm před čerstvou chlazenou rybou doporučuji hostům ochutnat bruschetu z cherry rajčátek a medvědího česneku. Z hlavních chodů by pozornosti neměl uniknout pstruh plněný medvědím česnekem a jarní cibulkou nebo kuřecí prsa plněná kozím sýrem na těstovinách s pestem z medvědího česneku," doplňuje Luděk Hauser.

Restaurace „Masné krámy" nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. „Masné krámy" jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst. 

Letos si restaurace „Masné krámy" připomíná dvě významná výročí. Dne 13. února uplynulo 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na dnešní místo. Restaurace „Masné krámy" pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo z pivovaru Budějovický Budvar.

 

ZAHÁJENÍ PSTRUHOVÉ SEZONY A SPECIALITY Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
v Masných krámech
16. 4. - 20. 4. 2014

Předkrm
100g Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku, bílé pečivo zapečené kozím sýrem

Polévka
0,22 l Krém z medvědího česneku s máslovými krutony

Hlavní pokrmy
1 ks Grilovaný pstruh plněný medvědím česnekem a jarní cibulkou, domácí bramborové dolfy
150 g Vepřový burger s medvědím česnekem, sázené vejce, jarní salát
1 ks Pečený siven na kmínu, šťouchané brambory
180 g Filety ze pstruha servírované ve fólii s medvědím máslem, domácí bramborové dolfy
250 g Zeleninový kuskus se žampiony a medvědím česnekem, sypaný parmezánem

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
1 ks Pstruh na modro s kořenovou zeleninou a máslem, petrželový brambor
150 g Kuřecí prsa plněná kozím sýrem, servírovaná na těstovinách s pestem z medvědího česneku

Moučník
110 g Limetkové parfait s čerstvou mátou a ovocem