4. 9. 2014
České Budějovice, 4. září 2014 – Kultovní českobudějovická restaurace Masné krámy pořádá pro všechny milovníky dobrého piva a jídla během příštího víkendu oslavu dvou významných letošních výročí. Prvním z nich je 650 let od doby, kdy se původní masné krámy v roce 1364 přesunuly z Rynku (dnes náměstí Přemysla Otakara II.) na dnešní místo v Krajinské ulici. Dne 1. října 2014 pak uplyne přesně 60 let od chvíle, kdy byla v historickém objektu masných krámů ze 16. století otevřena restaurace Masné krámy. Během let se z restaurace stala kultovní pivnice, která patří mezi symboly města České Budějovice, je důležitým orientačním bodem, místem setkávání i významným turistickým cílem. Masné krámy jsou bezpochyby jednou z nejznámějších restaurací v České republice. Ve svém přehledu ji uvádí i prestižní průvodce Lonely Planet.
Budova masných krámů v roce 1912
otevření restaurace 1. října 1954
druhé otevření restaurace 5. prosince 2007
interiér ve 2. polovině 50. let
interiér dnes
Masné krámy vždy stavěly svou pověst především na dokonale ošetřeném pivu z pivovaru Budějovický Budvar. Nejpopulárnějším pivem v Masných krámech je kroužkovaný ležák Budweiser Budvar B:SPECIAL, který se zde čepuje – na jediném místě na světě – z pivních tanků. V posledních letech klade restaurace zvláštní důraz i na zvyšování úrovně gastronomie. Stálý jídelní lístek je postaven především na mase ve všech podobách. Nabídku navíc téměř každý měsíc zpestřují tematické gastronomické akce.
„Jsme hrdí na dlouhou historii naší restaurace a chceme, aby se o ní i nadále hovořilo jako o místě, o kterém se říká: Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Českých Budějovicích,“ říká Tomáš Olejník, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru, který řídí restauraci již od roku 2007. „Chceme všechny příznivce dobrého piva, dobrého jídla a dobré zábavy pozvat na naši oslavu, která bude částečně probíhat i v Krajinské a Hroznové ulici. Hostům nabídneme celého pečeného vola nebo pečená selátka, soutěže o ceny a živou hudbu. Zvláště doporučuji sobotní „Show kolem masa“, ve které předvede své umění náš šéfkuchař Luděk Hauser ve spolupráci s řeznickým mistrem z masokombinátu MASO UZENINY Písek, a.s.“ doplňuje Tomáš Olejník. Při příležitosti obou výročí připravila restaurace i sérii originálních suvenýrů – skleněný půllitr, keramický podtácek, pohlednice a reklamní tabuli.
Pátek 12. 9. 2014
18:00 zahájení 18:15–19:30 Moderovaný program Rock Rádia
19:30–22:00 Kapela Gin F#
Mimořádná nabídka: pečené sele
Sobota 13. 9. 2014
12:00–14:00 Kapela Lazareth, Rock-Pop
14:00–15:00 Moderovaný program Hitrádia Faktor
15:00–16:30 Show plná masa (ukázky bourání a porcování masa) – partnerem je MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
16:30–17:30 Kapela Rozkrock
17:30–20:00 Moderovaný program Hitrádia Faktor, soutěže
20:00–22:00 Kapela Nezmaři
Mimořádná nabídka: pečený vůl
Neděle 14. 9. 2014
12:00–14:00 Kapela Lazareth