zpět na hlavní stranu

Dny slovenské kuchyně v Masných krámech s cimbálovkou

21. 2. 2015

České Budějovice, 23. února 2015 – Restaurace Masné krámy připravila pro hosty již osmý ročník „Dnů slovenské kuchyně". Slovenské speciality bude restaurace nabízet v rámci „Dnů slovenské kultury 2015" v Českých Budějovicích od dnešního poledne do neděle 1. března. Slovenské pokrmy servírované v Masných krámech mívají mezi lidmi velký úspěch. Největší zájem měli loni hosté o „Haluškový duet" (½ bryndzové halušky a ½ strapačky) a také o jídla ze skopového nebo jehněčího masa.

„Odhadujeme, že během sedmi dnů uvaříme celkem asi 300 kg halušek. Budeme si je připravovat sami v kuchyni naší pivnice Budvar z přírodních surovin bez použití polotovarů," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. V menu se objeví i další slovenská jídla, včetně jehněčího a skopového masa.

O stylovou atmosféru v Masných krámech se postará cimbálová kapela „Ľudová hudba bratov Wimmerovcov". Tato skupina působí na slovenské folklórní scéně od roku 2004. Kapela se vyprofilovala z muzikantů, kteří dlouhodobě působili ve „Folklornom subore Lipa" z Bratislavy. Cimbálovou kapelu tvoří šest muzikantů v sestavě kapelník, první a druhé housle, viola, kontrabas a cimbál. Vedoucím je Leoš Farkaš, absolvent Vysokej školy múzickych umení v Bratislavě. Repertoár kapely tvoří lidové písně z celého Slovenska, rumunské, maďarské a romské písně a také populární evergreeny. „Ľudová hudba bratov Wimmerovcov" pravidelně doprovází řadu bratislavských folklórních souborů a v minulosti se zúčastnila i mnoha folklórních festivalů na Slovensku i v zahraničí, především ve spolupráci s „Folklornym suborom Lipa" (festivaly ve Východnej, Detvě, Myjavě, Klenovci, Helpe a mnoha jiných). Kapela vydala nebo se podílela na nahrání řady hudebních nosičů. Letos vystoupí v rámci „Dnů slovenské kultury" v Českých Budějovicích již podeváté.

Cimbálovka bude hrát v těchto dnech a hodinách:
čtvrtek 26. 2. od 12:00 do 14:00 a od 19:00 do 22:00
pátek 27. 2. od 19:00 do 22:00
sobota 28. 2. od 12:00 do 14:00

Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Další gastroakce – „Týden šniclů" – proběhne od 18. do 22. března. Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst.

Dny slovenské kuchyně v Masných krámech
23. 2. 2015 - 1. 3. 2015
Aperitív

0,04l Spišská borovička 40 Kč

Predjedlá
150g Ovčí údený syr zapečený na chlebe, 2 ks 62 Kč
100g „Šmirkas" – bryndzová nátierka, 2ks chleba 58 Kč

Polievky
0,22l Gazdovská kapustnica 39 Kč
0,22l Baraninový vývar so zeleninou a haluškami 39 Kč

Hlavné jedlá
400g Bryndzové halušky so slaninou 86 Kč
400g Kapustové strapačky s údeným 86 Kč
400g Haluškový duet (½ bryndzové halušky, ½ strapačky) 86 Kč
150g Jahňacie fašírkové medailóny, zelené fazuľky, štuchané zemiaky 139 Kč
150g Cesnakový jahňací rezeň v špenátovom cestíčku,
bryndzové halušky s kyslou smotanou 149 Kč

Šéfkuchár L. Hauser doporučuje
180g Baraní kotlíkový guláš, 2ks chleba 129 Kč
200g Bravčová kotleta „ohnivý dych", gazdovské zemiaky s bryndzou 129 K

Múčnik
150g Zemiakové lokše s makovou a lebo orechovou posýpkou 59 Kč

Digestiv
0,02l Karpatské brandy ***** „Špeciál" 40 Kč
dosahuje kvality V.S.O.P. (very superior old pale), obsahuje 40 % alkoholu