zpět na hlavní stranu

„Svatomartinské posvícení“ v Masných krámech

10. 11. 2015

Luděk Hauser – šéfkuchař českobudějovické restaurace Masné krámy – se svým týmem na tento týden připravili „Svatomartinské posvícení". Až do neděle budou v nabídce restaurace nejen do zlatova pečené husy z jihočeského Byňova, ale i husí paštika a další dobroty. Nabídku doplní tmavý ležák s višní a speciální pivo B:CRYO.

České Budějovice, 10. listopadu 2015 – Také v letošním roce si budou moci hosté českobudějovických Masných krámů vychutnat nabídku „Svatomartinského posvícení". Hlavním lákadlem bude novohradská pečená husa s plněným jablkem, červeným zelím a knedlíky. Husy se budou péci vcelku. Jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi 1000 gramů.

„Budeme podávat výhradně vynikající husy z českého chovu, které nám dodává Rybářství Nové Hrady. O Svatomartinské posvícení v Masných krámech je každoročně velký zájem. Letos bychom mohli během pěti dnů prodat až 100 hus, tedy 400 porcí," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Husy chované na rybnících v Byňově u Nových Hradů patří mezi chuťově vyhledávané české speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí. Pečené novohradské husy nabídne letos v Českých Budějovicích jen několik restaurací, kromě restaurace Masné krámy například i pivnice Budvar v areálu pivovaru Budějovický Budvar. Další informace o husách z Nových Hradů najdete zde.

„Svatomartinské posvícení" v Masných krámech začne zítra a potrvá do 15. listopadu. Za ochutnání budou stát i další speciality, například pečené kuřecí stehno „a la husa", husí paštika, pečínka z husích jatýrek nebo krůtí steak na jalovci s rozmarýnem. K pití se v průběhu posvícenského oběda nebo večeře velmi dobře hodí piva s výraznějším chuťovým profilem, například sezónní tmavý ležák s višní nebo speciál B:CRYO.

Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info@masne-kramy.cz.

Svatomartinské posvícení
Masné krámy, 11. 11. 2015 - 15. 11. 2015
Studené předkrmy

100g Pečínka z husích jatýrek, bramborový lokš 69 Kč
80g Husí paštika, sušené švestky v Grappě a balsamiku, pečivo 69 Kč

Polévka
0,22 l Drůbková krémová s hráškem 39 Kč

Hlavní pokrmy
250g Pečené kuřecí stehno „ala Husa", červené zelí, bramborový a špekový knedlík 105 Kč
200g Krůtí steak na jalovci s rozmarýnem, švestková omáčka, máslová mrkev, rösti 159 Kč

Šéfkuchař Houser doporučuje
¼ Čtvrtka dozlatova pečené husičky, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků 329 Kč

Moučník
110g Bramborové lokše plněné povidly, sypané ořechy a mákem 69 Kč

Doporučujeme ochutnat
0,3l Budweiser Budvar B:CHERRY (tmavý ležák s višní) 23 Kč
1,5 l Budweiser Budvar B:CRYO láhev 1,5 l (před úpravou) 290 Kč
po úpravě poskytuje přibližně 6 sklenic 0,08 l nápoje o obsahu alkoholu 21% obj.

Svatomartinské víno
0,2 l Müller Thurgau, jakostní odrůdové, bílé 34 Kč
0,2 l Svatovavřinecké, jakostní odrůdové, červené 34 Kč