zpět na hlavní stranu

Tradiční zabíjačka v Masných krámech

19. 1. 2016

Restaurace Masné krámy chystá již sedmý ročník tradiční jihočeské zabíjačky. Zabíjačka začne v pátek 22. ledna ve 14:00. Po rozbourání vepřových půlek bude následovat výroba jitrnic, jelítek a dalších lahůdek z nejčerstvějších surovin přímo před zraky chodců v Krajinské ulici. Vyrobené dobroty se v zápětí objeví na stolech v Masných krámech. Ukázky tradiční řeznické práce budou „předkrmem" k „Vepřovým hodům", které budou pokračovat až do 31. ledna.

České Budějovice, 18. ledna 2016 - Šéfkuchař restaurace Masné krámy připravuje pro hosty tradiční jihočeskou zabíjačku, spojenou s „Vepřovými hody". V pátek 22. ledna ve 14:00 začne šéfkuchař Luděk Hauser ve spolupráci s řeznickým mistrem Kamilem Taiblem zpracovávat maso z pěti vepřů, které dodá společnost „Maso Uzeniny Písek, a.s.". Přímo před zraky chodců v Krajinské ulici se čerstvé maso začne proměňovat v klasické delikatesy – jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku a jiné dobroty. Zabíjačkové speciality se vzápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem „přes ulici" organizátoři nepočítají. „Vepřové hody" budou probíhat až do 31. ledna.

Zabíjačka a „Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. Letos se uskuteční již sedmý ročník. „Zájem veřejnosti bývá obrovský i díky tomu, že část řeznické práce probíhá přímo na ulici. I na vesnici dnes mají lidé stále méně příležitostí podívat se na zpracování masa, vaření ovaru v klasickém „brutaru", ruční nabíjení jitrnic a jelítek nebo krájení sádla na škvarky," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Nejbližší gastroakce – „Dny slovenské kuchyně" – proběhne ve druhé polovině února. Restaurace nabízí hostům klasickou staročeskou kuchyni a především dokonale ošetřené čepované pivo, zejména kroužkovaný ležák Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace je 200 míst. 

Vepřové hody v Masných krámech

22. 1. 2016 - 31. 1. 2016

Menší pokrmy pod pivo

150g Domácí tláča, 1ks chléb 64 Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb 49 Kč
100g Domácí uzené, hořčice kyselá okurka, křen 1ks chléb 79 Kč

Polévky

0,22 l „Prdelačka" – ovarová polévka s kroupami 35 Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje

1100g Zabijačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1pc grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ 410 Kč

Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík 89 Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb 98 Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85 Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák 85 Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát 109 Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb 129 Kč

Doporučujeme k masu

1 ks chléb /1/ 6 Kč
160g Syrové kysané zelí 25 Kč
200g Zelný salát s křenem 37 Kč

Sladká tečka

200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice 49 Kč