zpět na hlavní stranu

V restauraci Masné krámy mohou lidé vidět tradiční zabíjačku

18. 1. 2017

V Masných krámech bude i letos zabíjačka, následovaná „Vepřovými hody". V pátek 20. ledna od 14 hodin budou lidé přímo na chodníku před restaurací sledovat bourání vepřových půlek a poté i ruční výrobu jitrnic, jelítek a dalších zabíjačkových pochoutek. Čerstvé delikatesy budou vzápětí servírovány hostům restaurace. „Vepřové hody" budou v Masných krámech pokračovat až do 29. ledna.

České Budějovice, 17. ledna 2017 – V pátek 20. ledna od 14:00 hodin se před Masnými krámy bude konat tradiční česká zabíjačka, která zahájí „Vepřové hody". Přímo na chodníku v Krajinské ulici bude po celé odpoledne probíhat ukázka zabíjačky a přeměna vepřových půlek na klasické zabíjačkové delikatesy – například ovar, jitrnice, jelítka nebo škvarky.

„Myslíme si, že pro lidi je velmi zajímavé sledovat ruční zpracování masa a výrobu zabíjačkových pochoutek. Vše se odehraje přímo před zraky diváků, včetně vaření ovaru v klasickém „brutaru", bourání a vykostění masa, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. Chybět proto nebudou ani řezníci v klasických kostkovaných kabátech a čepicích „zmijovkách". Čerstvě vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech v Masných krámech. S prodejem „přes ulici" organizátoři nepočítají. Zabíjačka bude součástí „Vepřových hodů", které budou probíhat až do 29. ledna.

"Vepřové hody" patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. „Letos budeme ručně vyrábět asi 1200 kusů jitrnic a jelítek," dodává Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro Budějovického Budvaru.

Masné krámy letos nabídnou i další gastronomické akce:
Dny slovenské kuchyně (20. 2. - 25. 2., 23. – 25. 2. zahraje cimbálová kapela)
Kachní speciality (16. 3. - 19. 3.)
Zahájení pstruhové sezony + Medvědí česnek (20. 4. - 23. 4.)
Fest Masné Krámy (15. 9. - 17. 9.)
Zvěřinové hody (16. 10. – 22. 10.)
Svatomartinské posvícení (9. 11. – 12. 11.)
Burgry a steaky (23. 11. – 26. 11.)

Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků.

Vepřové hody v Masných krámech
20. 1. – 29. 1. 2017

Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tláča, 1ks chléb /1/ 64 Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb /1/ 49 Kč
100g Domácí uzené, hořčice, kyselá okurka, křen, 1ks chléb /1,6,10/ 79 Kč

Polévka
0,22 l „Prdelačka" – ovarová polévka s kroupami /1/ 39 Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje

1100g Zabijačkový talíř /2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1 porce grilovaný bůček, kočičák, kysané zelí, hořčice, křen/ /1,10/ 410 Kč

Hlavní pokrmy

200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík /1,3,7,10/ 89 Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb/1,10/ 109 Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 86 Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 86 Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát /1,3,7,10/ 109 Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb /1/ 139 Kč

Doporučujeme k masu

1 ks Chléb /1/ 6 Kč
160g Syrové kysané zelí 35 Kč
200g Zelný salát s křenem 39 Kč

Sladká tečka

200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice /1,3,7/ 49 Kč

Doporučujeme ochutnat
1,5 l Budweiser Budvar B:Cryo láhev 1,5 l před úpravou /1/ 290 Kč poskytuje po úpravě přibližně 6 sklenic 0,08 l nápoje o obsahu alkoholu 21% obj.