27. 11. 2007
Legendární českobudějovická pivnice Masné krámy bude po celkové rekonstrukci pro veřejnost znovu otevřeny ve středu 5.prosince 2007 ve 14 hodin. Milovníci dobrého piva a chutného jídla tak po pěti letech znovu dostanou k dispozici kultovní pivnici, která patří mezi symboly města České Budějovice a je jednou z nejznámějších restaurací v České republice.
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953, a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny. „Masné krámy se v minulosti staly jedním ze symbolů Českých Budějovic. Pevně věříme, že „nové" Masné krámy úspěšně naváží na svou slavnou tradici a brzy se opět bude říkat že 'Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích'," komentuje otevření pivnice Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.
Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. „Interiér pivnice vychází ze svých historických dispozic a tradice, nicméně naším cílem bylo, aby Masné krámy byly zároveň špičkovým gastronomickým zařízením s nejmodernějším technickým a technologickým zázemím , " dodává Petr Samec.
Největším lákadlem pro hosty bude „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar, který se bude v Masných krámech, jako na jediném místě na světě, točit přímo z pivních tanků. „Kroužkovaný ležák se dnes točí jen v několik desítkách českých restaurací, všude je ale k dispozici pouze sudový. Proto se návštěva Masných krámů stane pro milovníky dobrého piva skutečným zážitkem," vysvětluje Petr Samec. V Masných krámech se návštěvníci budou moci setkat s dalšími jedinečnými prvky. Bude to především kolekce pivního skla s logem Masných krámů, speciální ošacení personálu v „barvách" Masných krámů a kolekce upomínkových předmětů, které bude možno zakoupit v malé prodejně suvenýrů.
Jídelní lístek bude zveřejněn až 5.prosince. Jeho základem bude tradiční česká kuchyně a především maso ve všech podobách. Součástí nabídky bude i řada originálních specialit, mimo jiné i zvláštní druh chleba.
Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar. V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje – jako na jediném místě na světě – přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je jinak k dostání jen ve vybraných českých restauracích, je tam ale k dispozici pouze sudový. Kvůli obsahu živých kvasinek je totiž kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6-8 °C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků" – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).
Pivní hospodářství v Masných krámech
Restaurace Masné krámy byla vždy spojována s vynikajícím pivem z produkce pivovaru Budějovický Budvar. Proto byla pivnímu hospodářství věnována mimořádná pozornost i při rekonstrukci. Základem pivního hospodářství jsou 4 pivní tanky, každý o objemu 10 hektolitrů. Pivní tanky jsou aktivně chlazené a mají dvojitý plášť. Tanky jsou vyrobené z nerezové oceli s klasickým měděným designem na povrchu, který je v souladu s tradičním pojetím celého interiéru. Pivní tanky jsou navíc nasvětlené a umístěné za skleněným průhledem v pozadí výčepu. Hosté tak mohou tanky vidět přímo z prostoru hlavní lodě restaurace.
Zásobování tankovým pivem bude probíhat pomocí originálního kontejnerového systému, který vyvinul pivovar Budějovický Budvar v roce 2007 a již od června ho využívá k zásobování restaurací v Praze a v jižních Čechách. Podstatou systému jsou speciální tepelně izolované kontejnerové zásobníky na pivo o objemu 10 hl. Pivo v nich vydrží studené nejméně 24 hodin. Kontejnery se za sterilních podmínek budou plnit v pivovaru. Pomocí upraveného dodávkového automobilu, který je mimo jiné vybaven přečerpávacím zařízením a vlastní sterilní hadicí se převeze k bočnímu vstupu z Krajinské ulice. Na místě se kontejner pomocí hadice za sterilních podmínek připojí přímo na pivní tank v restauraci. Na rozdíl od většiny konkurenčních systémů rozvozu tankového piva tedy nebude nutné čištění přívodního potrubí mezi tankem a kontejnerem při každém plnění. Při takovém čištění je zvýšené riziko kontaminace piva. Hosté v Masných krámech tak budou mít jistotu, že tankové pivo bude mít nejvyšší možnou kvalitu a čerstvost. Přečerpávání piva z kontejneru trvá jen 12-14 minut. Dominantou hlavní lodi je masivní výčep s 5 samostatnými výčepními stolicemi a s barem.