zpět na hlavní stranu

Masné krámy budou otevřeny 5.prosince 2007

27. 11. 2007

Legendární českobudějovická pivnice Masné krámy bude po celkové rekonstrukci pro veřejnost znovu otevřeny ve středu 5.prosince 2007 ve 14 hodin. Milovníci dobrého piva a chutného jídla tak po pěti letech znovu dostanou k dispozici kultovní pivnici, která patří mezi symboly města České Budějovice a je jednou z nejznámějších restaurací v České republice.

Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953, a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny. „Masné krámy se v minulosti staly jedním ze symbolů Českých Budějovic. Pevně věříme, že „nové" Masné krámy úspěšně naváží na svou slavnou tradici a brzy se opět bude říkat že 'Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích'," komentuje otevření pivnice Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. „Interiér pivnice vychází ze svých historických dispozic a tradice, nicméně naším cílem bylo, aby Masné krámy byly zároveň špičkovým gastronomickým zařízením s nejmodernějším technickým a technologickým zázemím , " dodává Petr Samec.

Největším lákadlem pro hosty bude „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar, který se bude v Masných krámech, jako na jediném místě na světě, točit přímo z pivních tanků. „Kroužkovaný ležák se dnes točí jen v několik desítkách českých restaurací, všude je ale k dispozici pouze sudový. Proto se návštěva Masných krámů stane pro milovníky dobrého piva skutečným zážitkem," vysvětluje Petr Samec. V Masných krámech se návštěvníci budou moci setkat s dalšími jedinečnými prvky. Bude to především kolekce pivního skla s logem Masných krámů, speciální ošacení personálu v „barvách" Masných krámů a kolekce upomínkových předmětů, které bude možno zakoupit v malé prodejně suvenýrů.

Jídelní lístek bude zveřejněn až 5.prosince. Jeho základem bude tradiční česká kuchyně a především maso ve všech podobách. Součástí nabídky bude i řada originálních specialit, mimo jiné i zvláštní druh chleba.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech

Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar. V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje – jako na jediném místě na světě – přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je jinak k dostání jen ve vybraných českých restauracích, je tam ale k dispozici pouze sudový. Kvůli obsahu živých kvasinek je totiž kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6-8 °C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků" – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Pivní hospodářství v Masných krámech

Restaurace Masné krámy byla vždy spojována s vynikajícím pivem z produkce pivovaru Budějovický Budvar. Proto byla pivnímu hospodářství věnována mimořádná pozornost i při rekonstrukci. Základem pivního hospodářství jsou 4 pivní tanky, každý o objemu 10 hektolitrů. Pivní tanky jsou aktivně chlazené a mají dvojitý plášť. Tanky jsou vyrobené z nerezové oceli s klasickým měděným designem na povrchu, který je v souladu s tradičním pojetím celého interiéru. Pivní tanky jsou navíc nasvětlené a umístěné za skleněným průhledem v pozadí výčepu. Hosté tak mohou tanky vidět přímo z prostoru hlavní lodě restaurace.

Zásobování tankovým pivem bude probíhat pomocí originálního kontejnerového systému, který vyvinul pivovar Budějovický Budvar v roce 2007 a již od června ho využívá k zásobování restaurací v Praze a v jižních Čechách. Podstatou systému jsou speciální tepelně izolované kontejnerové zásobníky na pivo o objemu 10 hl. Pivo v nich vydrží studené nejméně 24 hodin. Kontejnery se za sterilních podmínek budou plnit v pivovaru. Pomocí upraveného dodávkového automobilu, který je mimo jiné vybaven přečerpávacím zařízením a vlastní sterilní hadicí se převeze k bočnímu vstupu z Krajinské ulice. Na místě se kontejner pomocí hadice za sterilních podmínek připojí přímo na pivní tank v restauraci. Na rozdíl od většiny konkurenčních systémů rozvozu tankového piva tedy nebude nutné čištění přívodního potrubí mezi tankem a kontejnerem při každém plnění. Při takovém čištění je zvýšené riziko kontaminace piva. Hosté v Masných krámech tak budou mít jistotu, že tankové pivo bude mít nejvyšší možnou kvalitu a čerstvost. Přečerpávání piva z kontejneru trvá jen 12-14 minut. Dominantou hlavní lodi je masivní výčep s 5 samostatnými výčepními stolicemi a s barem.